Historie

Deze monumentale boerderij ligt ten noordwesten van het dorp Cothen waar de Nachtdijk en de Nachtsloot elkaar kruisen, niet ver van het Amsterdam-Rijnkanaal. Het omringende, open agrarische landschap bestaat uit onregelmatige, blokvormige kavels.

Het gaat om een zogenaamde langhuisboerderij: daarbij liggen het voorhuis (het woongedeelte) en het achterhuis (de stal) onder één dak in elkaars verlengde. De boerderij werd in 1929 door J.M. Vernooij gebouwd voor zijn zoon.

In 2000 verhuisden Ellen Kok-Hendriks en haar man Gijs met hun vier kinderen vanuit Houten naar de Nachtdijk. Het hoofdgebouw werd sindsdien van binnen en buiten ingrijpend gerestaureerd en gemoderniseerd. Bovendien werden het traditionele boerenerf met de siertuin hersteld. De grote schuur uit 1929 is in 2013 vrijwel geheel opnieuw opgebouwd om als Bed & Breakfast te kunnen dienen. Een hier tegen aan gebouwde ligboxenstal is daarbij gesloopt. Een derde gebouw dat onder de bescherming als gemeentelijk monument valt, is de hooiberg op het achtererf uit 1970. Het gehele complex is bijzonder gaaf bewaard gebleven.

De langhuisboerderij
De boerderij heeft één hoge bouwlaag en een hoog zadeldak, gedekt met gesmoorde Tuiles du Nordpannen. Het metselwerk van het voorhuis is versierd met gele speklagen en roodgeel geblokte hanekammen boven de vensters en het entreeportiek in de linkerzijgevel. Een ander kenmerkend neorenaissance-element is het gekleurde glas-in-lood in de bovenlichten.
De boerderij bestaat uit een voorhuis met gang in Art Decostijl, woonkamer, keuken met erker en een kelder met opkamer. Deze beide laatste vertrekken waren bedoeld voor de kaasmakerij, maar bleken daarvoor niet erg geschikt.

De schuur
De schuur is bijna even lang als het hoofdgebouw. In dit gebouw is nu de Bed and Breakfast gehuisvest. Het gebouw is gerenoveerd waarbij zoveel mogelijk de oorspronkelijke karakteristieke gevelopeningen zijn behouden.

De hooiberg
De hooi- of kapberg is veel jonger dan de boerderij en schuur, namelijk uit 1970. Het gaat om een zogenaamde drieroeder met een zeskantige kap van metaal. Deze kap wordt bekroond door een piron met een windvaan waarop het bouwjaar staat.